welke maat wing foil board

Welke maat wing moet ik kopen om te wingfoilen?

In deze blogpost ga ik je helpen met welke maat wing je moet kopen om te wingfoilen. Om deze vraag te beantwoorden geef ik je hieronder de belangrijkste aandachtspunten om een goede keuze te maken.

1. Waar ga ik wingfoilen?

Sommige delen van Nederland zijn nu eenmaal wat winderiger dan andere delen. En dat beïnvloed natuurlijk welke maat wing handig is om te hebben.

2. Hoe vaak heb ik gedurende een week tijd om te gaan wingfoilen?

Als je qua werk en social life flexibel bent, dan kun je natuurlijk de beste momenten uitkiezen. En dan kun je er voor kiezen om pas naar het water te gaan als het ‘echt’ waait. Heb je een drukke werkweek en moet je de wing sessie in het weekend proppen tussen de sportclubs van de kids en een bezoek aan je schoonmoeder..? Dan heb je een grote kans dat het wat minder waait dan je zou willen. Dan is een grotere maat wing fijn om toch het water op te kunnen.

Welke maat wing is afhankelijk van de wind.

3. Hoe zwaar en vooral hoe efficiënt ben je?

Het is natuurlijk vrij duidelijk dat zwaardere personen een grotere wing nodig hebben om op de foil te komen dan lichtere personen. Maar een nog veel groter verschil maken de skills van de winger. Hoe beter je wordt in het wingen; hoe efficiënter je wordt. Waar beginners vaak een 6.0m2 nodig hebben om op de foil te komen, spelen gevorderde wingers op het zelfde moment met hun 4.0m2. Dus staar je niet blind op tabelletjes met windsterktes, je gewicht en wing grootte.. zij vertellen maar de helft van het verhaal..

4. Wordt je blij van rustig cruisen of van een storm?

Wing je het liefst als het 25 graden is in je shorty? Of is voor jou geen storm te sterk en sta je met je ‘hooded 6mm wetsuit’ ook in januari klaar aan de waterkant? Ga je voor de eerste optie zoals op deze foto, dan zul je een wat grotere wing nodig hebben. En je hebt geluk wat dat betreft, want een 7m2 heeft tegenwoordig heel veel power en is veel beter te hanteren dan de versies van een paar jaar geleden! De tweede type wingfoiler zal meer hebben aan de kleinere maatjes.

welke maat wing zomer briesje

5. Wil je altijd wingen? Of heb je nog andere no-wind hobby’s?

Als je het ook prima vindt om lekker te gaan SUPpen met 2bft, dan hoef je geen grote wing aan te schaffen. Wil je ook dan het water op, dan is een 7.0 natuurlijk een serieuze optie!

6. Wat voor board en foil heb je?

Het board en de foil die je gebruikt bepalen natuurlijk ook hoe makkelijk je op de foil kunt komen en hoe lekker het nog vaart met een hard wind. In het kort: Een lang en smal board komt makkelijker op de foil. En een grote foil natuurlijk ook. Dus met een groot board en grote foil zou je kunnen kiezen voor een kleinere wing!

Je hoeft niet gelijk een hele quiver aan te schaffen

Het voordeel van een wing, vergeleken met een windsurfzeil, is dat het een veel groter windbereik heeft. Je kunt een wing namelijk heel makkelijk depoweren als het hard waait. En in principe heb je maar één goede vlaag nodig om op de foil te komen. Met bijvoorbeeld een 5.0m2 kun je best vaak plezier hebben. Met een 4 èn een 5.5m2 heeft een efficiënt persoon van 75kg zelfs een windbereik van 10 tot 25 knopen afgedekt. En dat is het best vaak! Woon je niet in het winderigste gedeelte van het land en ben je nog niet zo efficiënt.. koop dan iets groter. Natuurlijk kun je ook gewoon met een 5.0m2 starten. En je quiver later uitbreiden met bijvoorbeeld een 4 en een 6m2.

Welke maat wing heb ik zelf? Ik heb een 2.5 een 3.5 en een 4.5 in mn bus liggen. Dat lijkt misschien klein, maar ik woon in het winderigste gedeelte van Nederland, heb nog aardig wat no-wind hobby’s, een drukke baan, 2 kids, weeg ‘maar’ 72 kg en mag mijzelf aardig efficiënt noemen. En als het dan echt 25 graden is en 8 knopen.. dan pak ik snel een 7.0 uit de surfschool om even heerlijk over het meer te cruizen… #luckybastard

Scroll to Top