Dockstart les pompen

Dockstart board kopen of niet?

Dockstarten en pumpfoilen is erg leuk om te doen met je vriend(en/innen) op een mooie, windstille, zomeravond. Daarnaast leer je er beter door ‘pompen’ wat ook weer goed is voor je wing- en pronefoil skills. Maar is het nodig om een specifiek board aan te schaffen? We leggen de voors en tegens aan je uit.

De nadelen van het aanschaffen van een dockstart of pumpfoil board

Het eerste nadeel is natuurlijk dat je geld moet uitgeven om zo’n dockstart board te kopen. In het algemeen zijn ze gelukkig wel een stuk goedkoper dan wing- en proneboards. Het is tenslotte maar een miniboardje. Een ander nadeel is dat je het board weer een plekje moet geven. In je overvolle schuur.. en ook in je auto als je naar het water gaat.

De voordelen van het aanschaffen van een dockstart of pumpfoil board

Het eerste voordeel is dat je meer succes zult hebben op een dedicated dockstart board dan op een prone- of wingboard. Een dockstart board is natuurlijk speciaal ontwikkeld om rondjes mee te pompen. Het board is super kort om zo weinig mogelijk swingweight te hebben. Hierdoor kost de pompbeweging minder kracht en kun je langer rond pompen.

Een ander groot voordeel is dat door de aanschaf van een dockstart board je dure wing- of pronefoil board heel blijft. Eerlijk is eerlijk.. dockstarten is niet makkelijk. Bij de take-off vanaf de steiger wil de foil nog wel eens een andere richting op gaan dan je gepland had. En niet zelden eindigt de korte vlucht van het board tegen de steiger. Met alle gevolgen van dien. Wing- en prone boards zijn meestal super licht gemaakt en niet berekend op aanvaringen met steigers. Erg zonde van je dure wing- of proneboard! Een dockstart of pumpfoil board is veel steviger gemaakt.

Samenvatting

Ik zou de aanschaf vooral laten afhangen van het board dat je nu hebt. Heb je nu een heel duur en licht boardje, dan zou ik zeker een dedicated dockstart board kopen. Ook als je huidige foil board redelijk lang en volumineus is zou ik een dockstart board kopen. Want lengte en volume is echt niet fijn om rond te pompen. Heb je een klein foil board en geeft een deuk meer of minder niet, dan kun je ook op je huidige foil board dockstarten.

De facts

De Duotone Strider SLS die ik gebruik is 3’4″ foot lang en heeft een volume van 14 liter (geen typfout!). De advies prijs is op moment van schrijven €799,- .

Op de foto het verschil tussen een 34 liter prone board en 14 liter pumpfoil board

Kun je wel wat hulp gebruiken voor techniek of materiaal keuze? Dan is een Dockstart les erg interessant!

Dockstart board duotone strider
Scroll to Top