Wingfoil-north-holland-lutjestrand-windy

Lutjestrand Amstelmeer Wingfoil spot report

Het Amstelmeer is een klein, veilig meer van twee bij vier kilometer in de noordkop van Noord-Holland. Het Lutjestrand is een windsurf en wingfoil strand aan de noordkant van het Amstelmeer. Op dit meer is geen stroming, geen wier, geen grote golven, geen zandbanken, geen scherpe oesters. Genoeg parkeerplaatsen en gras om je spullen klaar te leggen. De zandbodem wordt langzaam dieper, en na 75meter is het echt diep. Tot zo’n 20meter zelfs. En omdat het meer zich op een steenworp afstand bevindt van de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer waait het hier altijd lekker. Misschien wel de beste wind van Nederland… Het meer biedt vele mogelijkheden voor zowel toppers als beginners.

Windrichting Lutjestrand, Amstelmeer

Wind uit noord-oostelijke richting is recht aflandig op het Lutjestrand aan het Amstelmeer. Dat is niet ideaal dus. Maar voor ervaren wingfoilers natuurlijk geen probleem. Behalve noordoost zijn alle andere windrichtingen goed om te wingfoilen op het Lutjestrand. Als je het water inloopt is het water de eerste 75 meter heupdiep. Perfect voor beginners om met een 60cm mast te oefenen. Heb je een langere mast onder je board, dan moet je dus 75meter lopen en kun je daarna opstappen. Het ondiepe gebied voor het Lutjestrand is ook nog eens aangegeven met rood-witte boeien. Verder is bijna het hele Amstelmeer diep. Alleen aan de zuidzijde van het meer zijn langs de dijk wat ondiepe natuur gebieden. Maar daar is het sowieso verboden om te windsurfen, kiten en wingfoilen.

Wingfoil-north-holland
Aan de zuidkant van het Amstelmeer zijn enkele ondiepe natuur gebieden. Aan de noordkant van het meer bij het Lutjestrand is het eerste gedeelte ondiep. Dit is gemarkeerd door de rood-witte boeitjes.

Het Lutjestrand: 4 kleine strandjes

Het Lutjestrand bestaat eigenlijk uit vier kleine strandjes. De strandjes zijn duidelijk van elkaar gescheiden en zo worden zwemmers, kiters en windsurfers/wingers mooi uit elkaar gehouden. Een hele fijne en veilige situatie dus. Oja.. “Lutje” betekent “klein”.. dus de strandjes doen hun naam alle eer aan!

wingfoil-north-holland-lutjestrand-amstelmeer-windsurf-wing-strand

#1 Het windsurf en wingfoil strand met de parkeerplaats

Als je met de auto aankomt zie je als eerste het windsurf- en wingfoilstrand. Er is een parkeerplaats met ernaast een grasveld. Langs het water is er een kleine strook zand. Je vindt er een restaurant en de windsurfwing– en SUPschool. Zwemmen en kiten zijn niet toegestaan op dit strand.

lutjestrand-zwem-strand

#2 Het zwemstrand

Loop je in zuid-oostelijke richting (verboden voor auto’s) dan kom je het zwemstrand tegen. Dit is een zandstrand met daarop speeltoestellen voor kinderen. Je kunt om het zwembassin heen lopen over een steiger

wingfoil-north-holland-lutjestrand-amstelmeer-camping

#3 Het campingstrand

Loop je nog wat verder dan kom je eerst nog een restaurant en daarna de camping tegen. Hier staan een 30 tal stacaravans aan het water. Sorry.. je kunt hier niet kamperen.. het zijn allemaal particuliere caravans.

kite-north-holland

#4 Het kitestrand

Als je verder loopt over het pad van de camping kom je op het ‘kite strand’. Ook dit is een grasveld met een kleine strook zand aan het water. Het strandje is beschermd door een dammetje van stortstenen. Het is een klein strandje met er achter een dijk.

Snelvaren met waterscooter, jetski of speedboot niet toegestaan bij Lutjestrand, Amstelmeer

Volgens de Omgevingsverordening NH2020 ingevolge bijlage 8 onder punt 10 is het Amstelmeer aangemerkt als Stiltegebied.
Onder Artikel 4.24 staat verder:

  1. Het is verboden zonder ontheffing van Gedeputeerde Staten in het werkingsgebied stiltegebieden met een waterscooter, jetski, of daarmee vergelijkbaar watersporttoestel te varen.
  2. Het is verboden zonder ontheffing van Gedeputeerde Staten in het werkingsgebied stiltegebieden met een vaartuig sneller te varen dan 9 km per uur, met uitzondering van het werkingsgebied stiltegebied Waddenzee waarvoor een maximale snelheid van 20 km per uur geldt.

Sea you @ Lutjestrand, Amstelmeer!

Scroll to Top