Downwind-SUP-Foil-Journey

Downwind SUP foil journey

En toen het wingfoilen aardig lukte begon het downwind SUP foil virus een steeds grotere grip op mij te krijgen. Aangewakkerd door alle foto’s en video’s online. En door Kjell de Bruyn die ik het ‘live’ zag doen terwijl ik op mijn 14ft SUP board stond. Hieronder een aantal van mijn persoonlijke mijlpalen.

5 juli 2020 was een dag met een echte zomerstorm. Van Almere Pampushaven naar Lelystad rotonde downwinden was het doel. Een paar mensen met de wing.. en ik zelf met mijn 14ft downwind SUP board.

2020-06-05-Niek

Het was echter zuiderbuur Kjell de Bruyn die ons allen versteld deed staan. Hij ging het proberen op zijn wingfoil board.. maar dan met een peddel in de hand! Binnen no time was hij uit ons zicht en hij kwam dan ook een uurtje eerder aan bij de finish dan ons. Stiekem had hij de dag ervoor al geoefend.. in zijn eentje.. Dus spullen upwind droppen, downwind rijden met de bus en weer upwind fietsen. Respect! En kijk eens wat een materiaal! Als ik het goed heb stond hij op een Fanatic SkyWing 5’4 van 26 breed met 95 liter! .. en met voetbanden 😉

2020-05-06-kjell

Ik weet het nog goed. Het waren de dagen rond Oud&Nieuw 2020/2021. Vier dagen achter elkaar golven op Petten, geen wind en milde temperaturen. Waar ik het hele setje op dag 3 nog wilde verbranden… viel het kwartje op dag 4. Ik moest niet proberen om te ‘vliegen’, maar juist om het board laag te houden bij de take off! Het begin is er….

downwind sup foil journey 2021-01-03 wave sup foil

1 december 2021 was mijn eerste (poging tot) downwinder. Ik was in Medemblik gedropt door mijn (hoogzwangere) vrouw en een paar kilometer verder in Andijk zou ze mij opwachten. Mijn verwachtingen waren natuurlijk hooggespannen. Sup foilen in de golven lukte al aardig, wingen ook en SUPpen had ook weinig geheimen meer voor mij. Ik stond op een Fanatic Sky SUP van 6’3 lang, 27″ breed en 105 liter. Zoals we nu inmiddels weten was dat board natuurlijk verre van ideaal. Het resulteerde dan ook ik nul foil meters. Als je naar het blauwe tempo grafiekje kijkt lijkt het misschien of ik lekker aan het foilen was… maar de realiteit was anders…

2021-12-01 eerste DW

Negen dagen na mijn eerste downwind poging (zie hierboven) werd mijn zoon geboren. Dus ik stond even wat minder op het water. Wel was ik er achter dat het qua board anders moest. En aangezien er niets te krijgen was op dat moment wat ook maar enigszins aan mijn verwachtingen voldeed.. moest ik zelf aan de slag. Ik had nog nooit zelf een board gemaakt en was niet van plan er veel tijd en geld in te steken. Het board werd in 5 uurtjes geshaped op de avond voor de geboorte van mijn zoon. Het afwerken kostte wat meer tijd. Maar 23 maart 2022 was hij af. En… de eerste flat water paddle up die ik deed was gelijk raak! Wat ontzettend vet! De foil die ik gebruikte was huge! Een Fanatic 2500cm low aspect.

2022-03-23 paddle up

7 april 2022. Aangemoedigd door mijn flat water succes wilde ik natuurlijk een echte downwinder doen. Zelfde board en zelfde foil als op het vlakke water. Het werd een drama. Op foil komen was geen enkel probleem.. 3 peddel slagen en ik vloog. Maar de grote foil was niet te controleren. Ik ging alle kanten op, behalve de goede. Het plan was om in Lelystad te eindigen.. maar halverwege heb ik maar besloten dat het beter was dat Kjell mij bij de vluchthaven kwam ophalen.

13 april 2022. Om het doel (=Downwind SUP Foilen) van verschillende kanten te benaderen leek dockstarten mij een goede optie als er geen wind en golven waren. Een ander voordeel is dat ik dit kan doen op 10 minuten fietsen van mijn huis. Zoals altijd was het begin lastig… maar al doende leert men! Aan de inzet lag het niet bij de eerst poging.. maar het resultaat was er nog niet..

2022-04-13 dockstart

22 juli 2022. Via via hoorde ik dat er nog iemand in Nederland was gegrepen door het DW virus. Ene Jon Mann.. We kwamen in contact en spraken af in Andijk. Zijn maatjes Jannes en Olivier gingen ook mee. Olivier met de wing en Jannes met de peddel. Ik kende ze wel van Surfshop Van de berg in Hoorn waar ze werkten. Jannes was een hele goede wave SUPper en één van de eerste wave SUP foilers in Nederland.

En we hadden succes! Ik stond op mijn custom board.. maar met een veel kleinere foil dan de laatste keer. Als ik het mij goed herinner gebruikte ik de Fanatic highaspect 1500 foil. Op foil komen ging goed en er werden al echt stukjes gefoiled! Natuurlijke waren er nog veel foutjes.. maar de stoke was real! Nog steeds herinneren we alle 4 deze dag, als de dag van gisteren. En nog steeds zijn we het er over eens dat deze run één van de beste downwind SUP foil locaties is van Nederland.

2022-07-07 medemblik

25 juli 2022 En dan denk je dat je het kan… Niets is minder waar. Soms ging het lekker.. maar nog veel foutjes..

5 oktober 2022. Verkeerde windrichting.. maar toch zo graag willen.. weinig foilen… veel harken… veel geleerd!

2 november 2022. En zo kan ik nog heel wat runs posten hier.. Je wilt zo graag.. maar eigenlijk is de wind te licht.. natuurlijk.. ga je toch.. het resulteerde in 2 korte vlieg momenten op het einde van de run.

7 november 2022. Maar langzaam ging het beter en werd er meer gevlogen…

23 november 2022. Maar er waren nog shockers genoeg.. Zoals deze op 23 november 2022. De wind was te licht voor mijn skills en net genoeg voor de skills van Jon. Die was dus snel verdwenen aan de horizon. Het was 21km harken en 4 km foilen! Erg veel geleerd die dag!

Downwind-SUP-Foil-naief

Het materiaal is natuurlijk extreem geëvolueerd in die twee jaar. De high aspect Duotone Glide foils maken het een stuk makkelijker om naar de volgende golf te glijden. En mijn Duotone Downwinder die ik 18 september 2023 ontving, maakt het aan peddelen ook vele malen makkelijker!

2023-09-18-Duotone-downwinder

Nog een shocker op 28 oktober 2023. Het was zo’n klotsbak dat ik nauwelijks op mijn board kon staan. Ineens voel je je weer een beginner. Downwinden op zee is iets heeel anders dan op binnenwater.

2023-10-28 Wijk

Maar langzaam gaat het steeds beter en worden er steeds minder foutjes gemaakt. Het moeilijkste vind ik het nog steeds om een uur 100% gefocust te zijn. En zeker als je tijdens je run gaat denken dat het misschien wel lukt om een ‘ace’ te maken.. gaat het fout.. Soms ook niet… zoals deze ace op 14 november 2023.

2023-11-14

To be continued…

Scroll to Top