Wing-foil-beginner-frontwing-oppervlak

Welke maat front wing om te Wingfoilen?

De keuze is reuze als het gaat om de aankoop van een (hydro)foil om te Wingfoilen. In dit blog artikel gaan we in op de grootte van de front wing.

De basics

Een grote front wing heeft meer weerstand in het water dan een kleine front wing. En die weerstand creëert lift. Dus hoe meer weerstand je hebt, hoe meer je board de lucht in wil. Die weerstand neemt natuurlijk nog eens toe als je harder gaat. Daarom heb je eerst wat snelheid nodig voordat je gecontroleerd de lucht in kunt gaan met je board.

wingfoil-frontwing-dikte
De onderste wing is de ‘Low Aspect’ Fanatic Aero 2500cm2. Boven de Aero High Aspect 1250cm. Behalve een groot verschil in oppervlakte hebben deze front wings ook een groot verschil in dikte.

Een dikke front wing met een groot oppervlak heeft veel weerstand en zal dus veel lift geven. Dat is fijn als je begint met Wingfoilen, als er weinig wind is of als je wat zwaarder bent. Maar vooral de dikte zorgt ervoor dat je topsnelheid beperkt is. Ook al neemt de wind toe, je zult niet meer sneller gaan. Dat is een afweging die je dus moet maken.

Een dunne front wing met een kleiner oppervlak heeft dus minder lift, maar ook minder weerstand. De geoefende wingfoiler kan hiermee dus harder gaan. Ook voor lichtere personen is een kleinere front wing beter te controleren. Een grote front wing is door een licht persoon nauwelijks in het water te houden, die wil alleen maar de lucht in.

Conclusie

Eén perfecte front wing voor alle personen en alle omstandigheden is er dus niet. Vandaar natuurlijk ook het grote aanbod. Bij Leerwingen hebben wij foils met een front wing oppervlak van 1250 tot en met 2500 vierkante centimeter. Zo kunnen we bij iedere persoon de perfecte maat kiezen voor de actuele wind kracht. Wil je een eigen set kopen dan is het natuurlijk moeilijk kiezen, zeker als je geen Wingfoil ervaring hebt. Een front wing van rond de 1750 vierkante centimeter lijkt een goede optie om mee te beginnen zonder dat je er na 2 keer op uit bent gekeken. Wil je zeker van je zaak zijn. Boek dan een les of huur een set. Je kunt dan zelf voelen wat je fijn vindt en wij kunnen je perfect adviseren als we je hebben zien foilen. Je hebt dan een grote kans dat je een iets kleiner maatje kunt kiezen, zodat je er nog langer plezier van hebt!

Scroll to Top